ALIŞ YERİ / MEVKİ
ALIŞ TARİHİ / SAATİ
PARA BİRİMİ
DÖNÜŞ YERİ / MEVKİ
DÖNÜŞ TARİHİ / SAATİ
KİRALAMA ŞEKLİ
ÖDEME TİPİ
KİRALAMA SÜRESİ
YILLIK KM
VİTES
YAKIT

Motorun İcadı

Motorun İcadı

Motor, var olan bir enerjiyi içerisinde bulunan çeşitli materyal ve özellikler ile potansiyel enerjiye çevirerek bu enerjiyi kullanılabilir hale getirmeye yarayan kullanışlı bir alet olma özelliğine sahiptir.

Motor, araba sektörü başta olmak üzere onlarca farklı sektör ve dalda etkin olarak rol oynaması ile insanların hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırmaya yarayan üründür. Motorun kullanım yer ve şekillerine göre farklı modelleri mevcuttur.

Motorun ilk icadı 1860 yılında Belçikalı olduğu iddia edilen mühendis tarafından bulunmuştur. İlk motor hava gazı ile çalışmasının yanı sıra normal bir enerjiyi potansiyel enerjiye tam olarak çevirememekle beraber arabaların ağırlığı kaldırıp taşıyabilecek kadar güçlü bir şekilde dizayn edilmişte değildi. Fakat kısa bir süre içerisinde o zamanlarda daha yeni kurulan birkaç farklı otomobil üreticileri maddi ve manevi zorluklara rağmen tam anlamıyla çalışabilen motoru üretebilmeyi başarabilmişlerdir. Üretilen bu motor arabaların ağırlıkları kaldırıp hareket etmesine olanak sağlasa dahi hız yapma konusunda oldukça düşük performans göstermekteydi.

1876 yılında ise ilk kez Nicolaus tarafından icat edilen dört mekanizmalı gaz motoru Dünyanın gözleri önüne sunulmaya başlanılmıştır. Motorların insanların uğraş ve çabaları sayesinde kısa süre içerisinde bu denli katlanarak kendisini geliştirmesi ile birlikte araba sektöründe çığır açtı denilebilmektedir. Arabalar bu tarihten sonra her geçen yıl hızına hız katması, sağlamlığı ve konforiyetini arttırabilmeyi başarmıştır.

Arabaların ön kısmına yerleştirilen ve çalışmasında kritik rol oynayan motor 1876 yılında Nicolaus tarafından bulunan dört mekanizması ile o dönemin insanın gözlerini büyüleyen gaz ile çalışan motorun ardından yıllar içerisinde özellikle Amerika gibi yenilikçi ve pratik düşünebilen onlarca farklı ülkede farklı mühendis, mimar ve makinist tarafından farklı farklı türden motor icat edilip geliştirilmiştir. İcat edilen ve geliştirilmeye açık olan bu motorlar zamanında pek çok otomobilin seri üretiminde sıklıkça kullanılsa dahi günümüze kadar ulaşmayı başaramamıştır. Günümde dahi onlarca farklı türden motor ve motor parçaları üretilmektedir. Her yıl farklı araba markaların Dünyanın görebileceği türden büyük çaplı sergiler arttığından dolayı geliştirmiş oldukları arabaların iç kısmında bulunan ve diğer markalara kıyasla daha güçlü motor gücüne sahip olduğunu iddiaettiği arabaları sergilerine dahil etmekten hiçbir zaman çekinmemişlerdir.

Günümüzde var olan tüm araba markaları birbirleri ile üretmiş oldukları arabaların iç kısmında yer alan motor güçlerini kıyaslamaktadırlar. Bu yüzden her yıl Dünyada üretilen ve üretilmek için sıra bekleyen farklı araç modellerin iç kısmında bulunan motorlar her daim gelişerek artmaktadır. Motor gücü sayesinde araçlar daha yüksek hızlara ulaşmaktadırlar. Motor gücü kıyaslamaları öyle bir duruma bürünmüştür ki bazı markaların yeni çıkarmış oldukları araç modelleri Uçakların kalkış hızları ile eşit doğrultuda ilerlemektedir.

Araç Kiralama Antalya Firması adına yazan Yazar; Yahya Seba (yahyaseba82@gmail.com)

top
whatsapp