Türkiye’nin ilk ithal ettiği ilk yabancı arabalar
Türkiye, yabancı devletlere kıyasla araba sektöründe biraz geç kalmış olarak kabul edilmektedir. Bu geç kalınışlığın farklı farklı çeşitleri olması ile birlikte genelinde milli mücadele sonrası gelen zorluklar, sıkıntılar ve düzensizliklerdir. Türkiye belirli dönemler aralığında kendi iç karışıklıkları ile mücadele etse dahi eski tarihlerden günümüze kadar hiç pes etmeden çalışmaya devam etmiş ve etmeye devam edecektir.
Türkler uzun yıllar boyunca hiçbir zaman çalışmaktan yorulmamışlardır. Özellikle eski tarihlerdeki kaynaklara bakıldığı zaman günümüzde kullanmış olduğumuz birçok ürününün ham maddesini Türkler asırlar önce bulmuşlardır. Fakat günümüzde Türklerin ana vatanı haline gelmiş olan Türkiye kendi iç karışıklıkları ile sürekli mücadele olduğundan dolayı farklı sektörlere yeni yeni atılımlar yapmaya başlamıştır. Türkiye özellikle 2 yıl içerisinde araba sektöründen tutun da uzay sektörüne kadar onlarca farklı dalda yatırımlara girişmektedir. Bu yatırımlar kimi ekonomistlere göre yetersiz görülse dahi başarının yarısı ilk adımı atacak cesaretin olmasıdır. Türkiye’deki söz sahibi olan devlet erkanları aylarca süren toplantılar ve söyleyişler sonucunda Türkiye’nin yıllardır araba sektörüne atılımlar yaptığını fakat atılım yaptıkları bu sektörlerin uzun vadede sıkıntıdan ve borçtan başka bir işe yaramadığını kararlaştırmıştır. Bu yüzden günümüz Türkiye’si tüm Dünyanın belirli bir süre konusu dahiline ettiği atılımlar ve yatırımları konuşmuşlardır.
Türkiye, Cumhuriyetini kazandıktan bu yana özellikle Atatürk öncülüğünde özellikle araba sektörü başta olmak üzere gelişme ve yenileşme vaadi gösteren onlarca farklı sektöre ve firmalara yatırımlarda bulunmuştur. Bu yatırımların çoğu o zamanın Türkiye’sinin ekonomik açıdan kalkınmasına ve Osmanlı zamanında kalma borçların ödenmesinde yardımcı olmuştur.
Türklerin otomobil ile tanışması Osmanlı döneminde başta olan padişah 2.Abdulhamit’e kadar söz konusu bir gerçektir. Türkiye’deki ilk araba fabrikası ve Türkiye’nin ilk ithal ettiği araçları başında Ford markası gelmektedir. 1929 yılında Türkiye Cumhuriyeti devletinin başında olan Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Ford Motor Company adlı araba firması ile imzalanan anlaşma 25 yıl boyunca resmiyete dahil edilmiştir. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra Türkiye’nin farklı şehir ve ilçelerinde arabalar için gerekli olan yan parçalar üretilmeye çalışılsa dahi üretilen bu edevatlar gün içerisinde ancak 40 arabanın ihtiyacını karşılayabiliyordu. 1930 yılında Türkiye’yi pek etkilemese dahi Dünyada etkisini hızlı bir şekilde arttırmış ekonomik buhran yüzünden toplam on beş bin adet üretebilmiş Ford firması Türkiye’deki firmasının kepenklerini indirmek zorunda kalmıştır. Bu tarihten yaklaşık 29 yıl sonra Koç Holding’in katkıları ile birlikte Ford ile yeniden görüşmelere başlanılıp kısa süre içerisinde yıkılan fabrikaların yerine yeni fabrikalar icat edilmeye başlanılmıştır.
Antalya Araba Kiralama Firması adına yazan Yazar; Yahya Seba (yahyaseba82@gmail.com)