ALIŞ YERİ / MEVKİ
ALIŞ TARİHİ / SAATİ
PARA BİRİMİ
DÖNÜŞ YERİ / MEVKİ
DÖNÜŞ TARİHİ / SAATİ
KİRALAMA ŞEKLİ
ÖDEME TİPİ
KİRALAMA SÜRESİ
YILLIK KM
VİTES
YAKIT

Ülkelerin arabalara vermiş oldukları değerler

Ülkelerin arabalara vermiş oldukları değerler

Son yıllarda araba kullanımların ciddi oranda artığı ve artmaya da devam edeceği yönünde alınan son bilgi ve kaynaklar doğrultusunda her ülke erken veya geç kendi araba markasını en hızlı ve kaliteli bir şekilde üretebilmenin telaşı içerisindedir.

Ülkelerin arabalara vermiş oldukları değerler özellikle son yıllarda zirve noktayı görmüş denilmektedir. Son bilgi ve kaynaklar doğrultusunda Dünya üzerinde bulunan gelişmiş veya gelişmek için yatırım ve icraatlar de bulunmak isteyen hemen hemen tüm ülkeler kendi araba markasını ve seri üretime geçecekleri sanayilerini çeşitli yöntemler ile kurmuş veya kurmak için son hazırlıkları bitirmek için gün saymaktadırlar. Bu hazırlıkların en önemli merkezde olduğu iddia edilen Türkiye son yıllarda araba sektöründe girişmiş olduğu farklı yöntem ve icraatlar doğrultusunda 2023’te tasarlanılan araçların seri üretime geçeceği çeşitli devlet erkanları tarafından ısrarla belirtilmektedir. Türkiye’nin araba sektöründe bu atılımların iyi ve kötü yönlerini sadece ve sadece zaman gösterecek.

Günümüzde özellikle ülkelerin araba sektörüne vermiş oldukları değerler büyük oranda değişmiştir. 80 yıl öncesine kadar araba sektörünün ismi yeni yeni duyulmaya ve piyasaya girmeye başlasa dahi insanların hayatlarının önemli bir yerinde etkin olarak rol oynayabilecek potansiyeli sayesinde kısa süre içerisinde zirvesi görebilmeyi başarabilmiştir. Zirveyi gören araba sektörünün kısa süre içerisinde zirveden ineceği söz konusu dahi değildir.

Ülkelerin arabalara vermiş oldukları değerlerin en büyük kanıtlarından birisi de günümüzde gelişmiş veya gelişmek için çaba sarf eden hemen hemen tüm ülkelerin kendilerine ait yerli ve milli araç marka ve modellerin olmasıdır. Araba sektörü kurulduğu ilk yıllarda pek önemsenmese dahi günümüze baktığımız zaman ülke başbakan ve cumhurbaşkanları sözlü ve yazılı görüşmelerinde kendi ülkelerini kıyasladıkları zaman sürekli olarak araba sektörlerinin gelişmiş düzeyini bastıra bastıra belirtmektedir. Bunun yanı sıra araba sektörünün güzel bir eğim ile yükselişe geçmesinden dolayı ekonomik açından da büyük oranda rol oynamaktadır. Özellikle Çin gibi ürünleri en ucuz fiyatlara mal edebilen ülkeler bu tür sektörler sayesinde her geçen gün ekonomisini katlayarak artırmaktadır.

Günümüzde araba sektörü ile uğraşan ülkeleri iki alt başlıkta birleştirmek en mantıklı ve doğru karar olacaktır. Bu alt başlıklar araba markası olanlar ve araba markası olan ülkelere mallarını ucuza mal ettiğinden dolayı ihracat yapabilen ülkeler. Birinci ülke türünün en çok görüldüğü yer kesinlikle Almanya’dır. Günümüzde Almanya’nın BWM, Mercedes, Mini, Audi gibi farklı araba markaları ile karşılaşmak mümkündür. Bu türden ülkeler dışarından bakıldığı zaman araba sektörünün en büyük yöneticileri gibi dursa dahi işin içerisinde olan bir kişinin bu türden numaraları ve oyunları yiyebileceği söz konusu dahi değildir. İkinci türden ülkelerin en önemli temsilcisi sadece araba sektöründe sınırlı kalmayıp sayılır bütün sektörlerde etkin olarak rol bürünebilen Çin olmuştur. Çin dışarıdan bakıldığı zaman gösteriş adı altında bir veya birkaç farklı araba firması açsa dahi işin ayrıntısına inildiği zaman çok farklı sonuçlar ile karşılaşmak mümkündür. Çin çeşitli nedenlerden dolayı ülkesinde en ucuz malları üretebilmeyi başarabilen ülkelerin başında gelmektedir. Bu yüzden   Çin farklı firmaların istekleri ve talepleri doğrultusunda ya ihracat yapmaktadır ya da istenilen araba modellerin üretimini ülkesinde oluşturabilecek alt yapıyı oluşturmaktadır. Bu yüzden araba sektörünün ayrıntılarını inildiği zaman en çok kazanan ve bu sektöre yön veren ülke tabiki de Çin’dir.

 

Antalya Oto Kiralama Firması adına yazan Yazar; Yahya Seba (yahyaseba82@gmail.com)

top
whatsapp