ALIŞ YERİ / MEVKİ
ALIŞ TARİHİ / SAATİ
PARA BİRİMİ
DÖNÜŞ YERİ / MEVKİ
DÖNÜŞ TARİHİ / SAATİ
KİRALAMA ŞEKLİ
ÖDEME TİPİ
KİRALAMA SÜRESİ
YILLIK KM
VİTES
YAKIT

Dünyanın ilk araba markası

Dünyanın ilk araba markası

Dünya üzerinde bulunan ilk araba markası verilere göre 1842 yıllarında kurulan Peugeot olmuştur. Fakat Peugeot kurulduğu ilk 40 yıl boyunca tuzlu ve karabiberlik gibi süs ev eşyaları üretmekteyiz. 1892 yılına dayanıldığında Peugeot araba markası ilk defa bisiklet lastikleri üretmeye başlaması ile birlikte ileride üreteceği araba modellerin temellerini attı. Kısa bir süre Bisiklet tekerleği üreten Peugeot bu sektörün firmalarına değer katmayacakları anlayarak 1892 yılında edinmiş olduğu tecrübeler doğrultusunda üretebilmeyi başarmıştır.

Peugeot’un 1892 yılında büyün bir emek sarf ederek üretmiş olduğu ilk otomobili V-tvin araba motoruna sahip olmasının yanı sıra arkadan çekişli özelliğini bünyesinde barındırmaktadır. Peugeot’un geliştirmiş olduğu ilk araba modelini 1 yıl içerisinde 5 tane üretebilecek imkana ve zamana sahip oldular. Zaten şu an ki araştırmalar sonucunda da Peugeot’un imkânı ve zamanı olsa dahi 1 yıl içerisinde en fazla 100 tane araç üretebileceklerdir. 1900 yılların başına doğru Peugeot bir yıl içerisinde 500 tane araba üretebilecek kadar kendisini geliştirebilmiştir. Bu yıllar içerisinde arabanın kıymetini ufaktan da olsa anlayan devlet erkanları kısa süre içerisinde Peugeot gibi araba firmalarına önemli ölçüde maddi anlamda yardımlarda bulunarak araç sektörünün kısa bir süre içerisinde büyümesine yardımcı olmuşlardır.

Peugeot kurulduğu tarihten bu yana kendisini her gün geliştirmeye devam etmiştir. Aynı zamanda ilk kurulan araba markalarının başında gelmesi ona avantaj ve dezavantaj katmıştır. Avantajları arasında en çok konuşulanların farklı ülkelerden görmüş olduğu maddi ve manevi destektir. Öyledir ki Peugeot’un mimar ve mühendislerini ülkesinde barındırmak isteyen onlarca farklı devlet erkanı binlerce altın harcayabileceklerini vurgulayarak belirtmişlerdir. Bunun yanı sıra Peugeot en eski araba kuruluşlarından biri olduğundan dolayı önemli bir tecrübesi vardır. Sadece bu özellik bile yüz binlerce farklı müşteriyi kendisine çekmesine yetmektedir. Kötü yönlerine gelince de her yıl yeni araba markasının sektöre dahil olmasıdır. Her yıl sektöre dahil olanlar arasında özellikle maddi anlamda yeterince mal ve mülkü olanlar ile sürekli rekabet içerisinde olan Peugeot, bu gibi durumlarla karşılaştığında ne yapması gerektiğini ve stratejisini belirlemiştir. Bunun yanı sıra Peugeot her yıl markasına ve kuruluşuna değer kattığından dolayı farklı sektörlerde ün ve şöhret yapmış diğer şirketler Peugeot’un hisselerinin tümünü artmadan önce satın almak istemekteydiler. Fakat Peugeot’un hissesine zamanında ortak olmayı başarabilmiş kişiler bu gibi teklifleri reddettiği zaman ileri dönemde reddettiği firma ile büyük rekabetlere girmek mecburiyetinde kalmaktaydı.

Peugeot firması kurulduğu tarihten bu yana her türlü zorluğa ve imkansızlığa boyun eğmeden ve pes etmeden savaşmış ve hakkı olanı elinde sonunda alabilmeyi başarmıştır. Peugeot özellikle 20.yüzyıl sonrasında gelen iki büyük Dünya savaşında ülkelerin savaş sırasında kullanacakları araba   ihtiyacını gidermek için farklı ülkelerde yeni fabrika ve kuruluşlar açmıştır ki şu an firmanın bu kadar değerli olabilmesindeki asıl neden bu olaylardan kaynaklanmaktadır.

Kiralık Araba Antalya Havalimanı Firması adına yazan Yazar; Yahya Seba (yahyaseba82@gmail.com)

top
whatsapp