ALIŞ YERİ / MEVKİ
ALIŞ TARİHİ / SAATİ
PARA BİRİMİ
DÖNÜŞ YERİ / MEVKİ
DÖNÜŞ TARİHİ / SAATİ
KİRALAMA ŞEKLİ
ÖDEME TİPİ
KİRALAMA SÜRESİ
YILLIK KM
VİTES
YAKIT

Türkiye’nin araba sektörüne vermiş olduğu değer

Türkiye’nin araba sektörüne vermiş olduğu değer

Türkiye, özgürlüğünü kazandıktan günümüze kadar gelen süre içerisinde başta araba sektörü olmakla birlikte onlarca farklı ana ve yan dalı olan sektörlerde etkin olarak rol oynayabilmek adı altında sürekli olarak yatırımlar ve icraatlarda bulunmuştur.Bu yatırım ve icraatların bir kısmı günümüzdeki alanını kaybetse dahi yapılan bazı atılımların günümüzde dahi Türkiye’yi ayakta tutabilecek bir kolon gözü ile bakılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde başlatmış olduğu kalkınma ve yenilenme projeleri sonucunda sürekli olarak ileriye bakmayı hayatının felsefesi haline getirebilmiş bir ülkeye dönüşebilmiştir. Bu felsefe uğruna gerekirse sosyal hayatından ve yapacağı eğlencelerden vazgeçerek sürekli olarak kafasında yeni proje ve taslaklar canlandırmıştır. Bu taslakların bir kısmı saçma ve gereksiz görüldüğü için hayata geçirilmese dahi farklı mimar, mühendis ve makinistlerin ortaya atmış olduğu bazı fikir yapıları sayesinde birkaç adet yerli ve milli araç fabrikası kurulabilmiştir.

Türkiye’nin araba sektörüne ilk atılımları Başbakan Adnan Menderes’in öncülüğünde yürütülen ve başlarda çok iyi sonuçlar verse dahi ileri dönemlerde birçok problemi sorunu beraberinde getirmeyi başarmış Tuzla Jeep Farikası olmuştur. Türkiye özellikle 1950-1955 yılları arasında arasında Adnan Menderesin öncülüğünde Amerika ile yakın ekonomik bağlar kurulmaya başlanıldığından ötürü Amerika’nın önde gelen araba markalarından biri olan Jeep firmasının İstanbul’un Tuzla ilçesinde ilk araba fabrikasını kurmuştur. Jeep’in kurmuş olduğu bu fabrika çeşitli özel ve nesnel nedenlerden dolayı fabrikasının kepenklerine indirmek zorunda kalsa dahi Türkiye’nin Jeep markasına ısınmasında etkin olarak rol oynamıştır. Bunun ardından Koç Holding’in yönetmiş olduğu birkaç farklı özel ve kısmen özel Holding ve şirketler Dünya üzerinde bulunan farklı araba markaları ile anlaşıp Türkiye’de ilk fabrikalarını açtırmasına zemin hazırlasa dahi anlaşmazlıklar ve yetersizlikler sonucunda kısa bir süre sonra üretime ara vermek durumunda kalmışlardır.

Türkiye’nin araba sektörüne vermiş olduğu değer bundan yaklaşık 61 yıl önce Devrim adı altında kurulan ilk yerli ve milli araç firması ile anlaşılabilir. Devrim’in ismi de 1960 yılında Gürsel başta olmak üzere yapılan askeri darbe ile başa gelen şahısların Adnan Menderesi koltuğundan kaldırdıktan sonra bunu resmiyete döküp egemenliği sağlamak adı altında geliştirmiş olduğu projelerin başında gelmektedir. Gürsel’in başta olduğu Devrim markası kısa süre içerisinde Dünyanın sürekli olarak konuştuğu araba markalarının başında gelmektedir. Devrim sayesinde Dünyanın akıllarına kazınmış olan ‘’Türkler araba sektöründe hiçbir şey yapamazlar’’ algısının çürümesinde etkin olarak rol oynadığı belirtilmektedir. Devrim hızlı bir çıkış yakalasa dahi kısa süre içerisinde etki alanını kaybederek kepenkleri indirmek zorunda kalmıştır.

Türkiye’nin araba sektörüne vermiş olduğu değerler başa geçen başbakan ve cumhurbaşkanların yönetim şeklinde ve fikir anlayışına göre değişiklik göstermiştir.

 

Antalya Araba Kiralama adına yazan Yazar; Yahya Seba (yahyaseba82@gmail.com)

top
whatsapp