ALIŞ YERİ / MEVKİ
ALIŞ TARİHİ / SAATİ
PARA BİRİMİ
DÖNÜŞ YERİ / MEVKİ
DÖNÜŞ TARİHİ / SAATİ
KİRALAMA ŞEKLİ
ÖDEME TİPİ
KİRALAMA SÜRESİ
YILLIK KM
VİTES
YAKIT

Arabanın İnsanlar üzerindeki etkileri

Arabanın İnsanlar üzerindeki etkileri

Arabalar icat edildiği tarihten günümüze kadar onlarca farklı işlem ve metotlardan geçirilmiştir. Bu metotların tamamına yakını insan güvenliğini sağlamak, insanların daha kısa süre içerisinde bir noktadan bir noktaya gidebileceği motor üretebilmek, kaza anında özel sensor üretmek gibi insanların ihtiyaçlarına yarayabilecek yöntemlerden birkaçıdır denilebilir.

Arabalar insanların birçok noktasında başvurmuş oldukları yöntemlerden birisidir. Savaşlardan tutun da ulaşıma kadar onlarca farklı dalda arabalar baş faktör olarak rol oynamaktadır. Arabalar sayesinde insanlar bir noktan başta bir noktaya en kolay ve rahat bir şekilde gidebilmektedirler ki arabaların insanlar üzerinde kurmuş oldukları en büyük faktör bu olsa gerek. Özellikle son yıllardaaraba kullanımların artması ile birlikte insanlar sabah ekmek almak için yürüme mesafesinde olan bölgelere dahi arabalar ile gidip gelmeyi başlamışlardır. Bu yüzden özellikle son yıllarda az yürümeden dolayı kaynaklanan sağlık sorunları için hastaneler dolup taşma pozisyonuna gelmiştir. Bu yüzden bilim insanlarında da önerilerine uyarak özellikle kısa mesafeli olan bölgelere arabalar ile gitmek yerine yürüyerek gitmek siz ve sağlığınız için daha mantıklı bir karar olacaktır.

Arabalar popüler olmaya başladıktan bu yana kadar sürekli olarak havaya egzoz gazları bırakmaktadır. Bu egzoz gazları yüzünden Dünyanın var olan atmosfer tabakası delinmek ile karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle son yıllarda araba alışlarının artması ile birlikte Dünyanın doğal dengesi bozulma noktasına gelmektedir. Arabaların saçmış oldukları egzoz gazları yüzünden küresel ısınma gibi insanların bir daha geri dönüp düzeltmeyecekleri olaylar baş göstermektedir. Bu yüzden özellikle Tesla gibi araba firmaları farkındalık oluşturmak için çıkarmış oldukları arabaların tümüne yakınını petrol ile değilde elektrik enerjisi ile çalışacağını duyurmuştur. Bu sayede havaya hiçbir şekilde egzoz gazı yayılmayacak ve Dünyanın doğal dengesi eski haline bürünerek küresel ısınma gibi sorunlar baş göstermeden ortadan kalkacaktır.

Günümüze kadar arabaların lüks ve konforluğu, hızı, güvenirliği sürekli olarak artmıştır. Özellikle son zamanlarda çıkan arabaların özellikleri sayesinde araba kazalarında büyük oranda azalma görülmektedir. 1930-1950yılları arasında Dünya üzerinde var olan araba marka ve modellerin hızlı bir şekilde artması ile birlikte araba kazaları da büyük oranda artmıştır. Bunun yanı sıra o dönemlerde araba içerisinde insanları koruyabilecek üst düzey bir koruma sistemi geliştirilmediğinden dolayı kazaların büyük bir çoğunluğunda birden çok insan yaşamını kaybetmekteydi. Fakat günümüze baktığımız zaman araba firmaların getirmiş olduğu üst düzey koruma sistemleri ile birlikte araba kazalarının büyük bir bölümünde insanlar burunları dahi kanamamaktadır.

Arabaların insanlar üzerindeki etkileri saymakla bitmez. Ulaşımdan tutunda ağır yükleri taşımaya kadar onlarca farklı ana ve yan dallarda etkin olarak rol oynamaktadır. Arabalar sayesinde insanlar işlerine, evlerine, akrabalarına ve tanıdıklarına, istedikleri ülkelere ve şehirlere, insan bacakları ile tahmin dahi edilemeyecek dağlara çıkılmasını sağlamaktadır. Bu gibi nedenlerden dolayı arabalar insanlar için vazgeçilmez bir gerçek olarak görülmektedir.

Antalya Havalimanı Araç Kiralama Firması adına yazan Yazar; Yahya Seba (yahyaseba82@gmail.com)

top
whatsapp