ALIŞ YERİ / MEVKİ
ALIŞ TARİHİ / SAATİ
PARA BİRİMİ
DÖNÜŞ YERİ / MEVKİ
DÖNÜŞ TARİHİ / SAATİ
KİRALAMA ŞEKLİ
ÖDEME TİPİ
KİRALAMA SÜRESİ
YILLIK KM
VİTES
YAKIT

Türkiye'nin İlk Arabası Devrim

Türkiye'nin İlk Arabası Devrim

Türkiye özellikle 1950’lerden sonra araba üretiminin tüm Dünya’da eşi benzeri görülmemiş bir şekilde artmasından ötürü kendi araba fabrikalarını ve araba markalarının kurmalarının ve seri üretime geçmelerinin zamanının geldiğinin farkındaydılar. Bu amaç doğrultusunda 1960 yıllarında dönemin başbakanı olan Gürsel, özel toplantılar ve söyleyişler meydana getirerek Türkiye’nin araba sektöründe geri kalmaması gerektiğini tüm Türk halkına bastıra bastıra söylemekten hiçbir zaman çekinmedi.

Türkiye, Dünya üzerinde söz sahibi olan diğer güçlü ülkelerden araba konusunda her zaman geride kalmıştı. Türkiye’nin daha önceleri Ford araba markası ile görüşmeler ve söyleyişler meydana getirdi. Ford, Türkiye’nin araba sektörüne bu kadar önem vermesini ciddiye alarak ilk defa 1930 yıllarında fabrikasını açtı. Fakat Ford firmasının açmış olduğu bu araba Türkiye’deki ilk araba fabrikası lakabını alamamıştı. Bunun en büyük nedenleri arasında kurulan fabrikanın içerisinde çalışan işçilerin büyük bir çoğunluğunun yabancı uyruklu olması, yıl içerisinde az miktarda araba üretmesi gibi onlarca farklı neden tek bir çatı altında toplanmıştır. Bu gelişmeler üzerine Ford kısa bir süre sonra Türkiye’ye inşaat etmiş olduğu fabrikasını yıktırmıştır. 30 yıl aradan sonra Türkiye araba sektöründe ciddi bir gelişme göstermemekle beraber kendi iç çatışmaları ile uğraşmaktan halkına dahi vakit ayıramaz hale gelmiştir. Aynı yıl Gürsel ve ekip arkadaşları tarafından askeri bir darbe ile başa geçme onuruna sahip olabilen Gürsel, Türkiye’nin araba sektöründe söz sahibi olabilmesi için elinden geleni yapacağını çıktığı her konferansta, söyleyişlerde, haber kanallarında, halkı ile buluştuğu her fırsatta bastıra bastıra söylemekten gurur duymaktaydı.

Gürsel 1 yıl içerisinde Türkiye’de bulunan makinistleri ve mühendisleri kendi çatısı altında toplayarak 1961 yılında Eskişehir Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir yollarında çalışmalara başladı. Zamanın Türkiye’nin o zamanlarda çok büyük bir ekonomik etkinliği söz konusu dahi olmadığından dolayı az bir bütçe ile girişilen bu yolda çok etkili sonuçlara ulaşıldı. Türkiye bulunan ilk araba fabrikası özelliğini bünyesinde barındırmayı başaran Eskişehir Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir yolları sayesinde Türkiye’nin ilk arabası olarak kabul gören Devrim adlı araba Türkiye’nin ve Dünyanın gündemine bomba gibi düşerek bütün ülkelerin ilgi odağı haline geldi. Bu odak sayesinde yıllardır süregelen Türklerin hiçbir zaman araba üretemeyecekleri üretseler dahi seri üretime sokamayacakları algısı ortadan silinerek yerine Türkiye’nin ilk yerli ve milli arabası hafızalara kazıldı. Özellikle yaşlı kesim o zamanlardaki Türkiye'nin İlk Arabası Devrim arabasını ve Türkiye’nin ilk araba fabrikası unvanını elinde barındırabilmeyi hak gösterilmiş Eskişehir Devlet Demir yollarının ne kadar yankı uyandırdıklarını daha iyi ve kapsamlı bir şekilde bilebilirler.

Oto Kiralama Antalya Firması adına Yazan= Yahya Seba (yahyaseba82@gmail.com)

top
whatsapp